Nunnanlahden Kyläyhdistys

Nunnanlahden kylä on noin 15 kilometriä Juuan kirkolta Joensuuhun päin, Kolille matkaa on 25 km. Kylän halki kulkee valtatie-6. Asukkaita Nunnanlahdessa on 480 henkilöä ja savuja loma-asunnot mukaan lukien 220. Yritystoimintaa on kiviteollisuudessa, maa- ja metsätaloudessa, kalataloudessa, kaupassa, matkailussa ja erilaisissa palveluissa. Kylän työpaikkaomavaraisuusaste on yli 100 %.

Luonto, maisemat ja harrastusmahdollisuudet ovat Nunnanlahdessa hyvin monipuolisia Pielisen läheisyys mahdollistaa vesillä liikkumisen, kesä- ja talvikalastuksen ja muun virkistyskäytön. Patikointiin sopivaa, puisin opastein viitoitettua ja kunnostettua UKK-reittiä on 3,5 kilometriä. Reitin puolivälissä noustaan Korkeavaaralle, josta avautuu hieno näkymä yli Pielisen aina Paalasmaalle saakka. Korkeavaaran näköalapaikalla on hirsinen keittokatos ja nuotiopaikka.

Kyläkoululla on skeittiramppi, kiipeilytelineet, valaistu hiihto/pururata, urheilukenttä, jääkiekkokaukalo ja uimaranta. Nähtävää ja koettavaa on muun muassa kyläkaupan tapahtumissa, kylän keskustassa olevassa Kivikylässä, Kivikeskuksessa ja Vuolukivimuseossa.

Korkeavaara

Nunnanlahdessa on ennallistettu 3,5 kilometrin pätkä vanhaa UKK-reittiä. Polku kulkee osan matkaa alkuperäisellä reitillä rannan tuntumassa ja osan taas uudella reitillä hieman rantaviivaa ylempänä.

Polun puolivälissä noustaan Korkeavaaralle, jolta avautuu hieno näkymä ympäröivään maisemaan, Pieliselle aina Paalasmaalle saakka. Korkeavaaralta löytyy nuotiopaikka ja hirsinen keittokatos. Näköalapaikalla on polttopuita, puucee, ja jäteastiat. Reitti on viitoitettu puisin UKK-kyltein. Karttakoordinaatit: 7010093.358, 619972.264

Reitin vaikeusaste: helppo.
Näin sinne pääsee: Patikkapolun virallisia lähtöpaikkoja ovat Nunnanlahden koulu ja kyläkauppa.

Nunnanlahden kylän nimestä

Kylän nimen muodostumisesta on useita versioitaolemassa. Kerrotaan, että täällä olisi joskus ollut nunnaluostari ja nimi juontaisi alkunsa siitä. Heikki Kokkonen kirjassaan Juuan pitäjän historia vuodelta 1941 sivulla 151 pitää todennäköisempänä vaihtoehtona että, nimi olisi johdannainen täällä aikoinaan asuneesta Nunna-nimisestä henkilöstä tai perhekunnasta ja ettei nimellä olisi mitään tekemistä nunnaluostarin kanssa. Kaivostoiminta lyö vahvan leimansa kylämaisemaan. Vuolukiven louhinta alkoi jo 1800-luvun lopussa, ja lukuisat vanhat louhokset kertovat kylän elinkeinohistoriasta. Vanhasta asutuksesta kertoo Eerikkalan pelloilta löydetty kivikautinen asuinpaikka. Pysyvämpi Nunnanlahden kylän asutushistoria periytyy 1500-luvun lopulta. Kylä kehittyi hitaasti 1880-luvulle asti, minkä jälkeen vuolukiviesiintymän löytymisen seurauksena väkiluku alkoi kasvaa ja kylä kehittyä.

Kylän palvelut ja yrittäjyys

Palvelut ovat vielä toistaiseksi säilyneet kylällä. Kyläkoululla on valaistu hiihto/pururata, urheilukenttä/jääkiekkokaukalo ja uimarantamaitolaituri. Nunnanlahdessa on kaksi tehdasta, kaksi korjaamoa, kauppa, ravintola, ja Tulikiviklubilla majoitustiloja. Alueella on lukuisa määrä yrityksiä, jotka tarjoavat laajan palveluvalikoiman, katso yritykset-sivu.

Karjataloudesta
Juntulankylällä Tapiolan tilalla  ja Vinkarinniemessä Romppasen tilalla tuotetaan maitoa. Tapiolassa  on uusi yli 80 paikkainen pihattonavetta. Vinkarinniemessä Itälahden tilalla kasvatetaan ylämaankarjaa.

Kalataloudesta
Rennen Rapu – Reima Louhelainen kasvattaa ja myy rapuja. Pielisen ja ympäristön useilla järvillä ja vesillä harrastaarantamaisema kotitarvekalastusta yhä useampi kalastaja. Saaliiksi nousee kuhaa, lohta, taimenta haukea, madetta ja siikaa. Muikkukanta on taas muutaman vuoden jälkeen kasvamassa  pyyntikokoiseksi.

Metsätaloudesta
Nunnanlahti on metsäistä aluetta. Metsänomistajia on useita, samoin metsänhoitopalveluja tarjoavia yrityksiä. Juuan kunnalla on yksityisten maanomistajien lisäksi laajoja metsätiloja Nunnanlahdessa.

Kiviteollisuudesta
Nunnanlahdessa on kaksi kiviteollisuuslaitosta, Nunnanlahden uuni oy ja Tulikivi oyj.

Matkailusta
Nunnanlahdessa sijaitsee Suomen Kivikeskus ja kivikylä, jotka tarjoavat erilaisia matkailupalveluja.

Kyläkyselyn 2016 yhteenveto

Viisitoistavuotias Nunnanlahden kyläyhdistys teki kesällä 2016 kyläkyselyn toimintansa virkistämiseksi ja uusien ideoiden saamiseksi. Edellinen kyläkysely oli tehty vuonna 2001.

Jokaisen mielipide koettiin tärkeäksi ja niinpä kyselylomakkeita jaettiin noin 200 postilaatikkoon asukkaille ja kesämökkiläisille. Vastaukset oli mahdollista palauttaa kyläkaupalle, puheenjohtajalle tai kertoa vastauksensa puhelimitse tai sähköisesti kyläyhdistyksen kotisivulla olevalla vastauslomakkeella. Lomakkeet jaettiin 23.06.16 ja palautuspäivämäärä oli 14.07.16. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin 100 euron lahjakortti johonkin voittajan haluamaan nunnanlahtelaiseen yritykseen.
Huolimatta monipuolisesta vastausmahdollisuudesta lomakkeita palautui vain 20, vastaustalouksien henkilömäärä oli 37 henkilöä. Toisaalta vastanneet antoivat lukuisia erittäin hyviä ja arvokkaita ideoita kyläyhdistyksen toimintaan. Sähköinen kyselylomake on edelleen käytettävissä ja palautetta, ideoita/toiveita voi esittää edelleen.


Yhteystiedot

Puheenjohtaja    
Seppo Kettunen  
seppo.kettunen@nunnanlahti.fi  
puh. 045 262 7889

Sihteeri   
Merja Kärkkäinen    
merja.karkkainen@nunnanlahti.fi   
puh. 050 407 4533